Regulator / Controller incarcare solar MPPT

Maximum Power Point Tracking (MPPT)- Determinarea punctului maxim de putere  este metoda cea mai buna si cea mai eficienta pentru a obtine maximul de putere (w) la incarcarea acumulatorilor cu energia furnizata de panourile solare . Daca in cazul regulatoarelor PWM acestea duc tensiunea panoului la o tensiune apropiata de cea a bateriei , in cazul regulatoarelor MPPT lucrurile stau altfel ,asigurand astfel plus de Putere la incarcare .

Regulatorul MPPT(digital) este un convertor DC-DC controlat de un procesor, pe care este scris un soft ,un algoritm care analizeaza si optimeaza in permanenta puterea maxima furnizata de catre panouri  . MPP – Punctul maxim de putere este produsul dintre Mpp V si Mpp i . Pe baza analizei parametrilor ( v si i ) furnizati de catre panou si de acumulator , regulatorul MPPT poate determina curba maxima de putere ( i – v) si asigura un transfer optim de putere la incarcare spre acumulator , astfel incat sa beneficiem la maxim de panourile solare . Folosind un regulator de incarcare MPPT putem sa obtinem pana la 15-20% vara, 20 – 45% iarna mai mult curent la incarcare.

Avantajele unui Regulator MPPT sunt prezente atat vara cat si iarna.

  • Vara cu cat temperatura creste ,voltajul scade.La temperaturi caniculare , ne putem afla in situatia in care nu vom avea suficienta tensiune pentru a putea incarca acumulatorii.Din acesta cauza este necesara o analiza pentru a determina punctul maxim de putere ce poate fii obtinut de la panouri si furnizat mai departe  pentru incarcarcarea acumulatorilor.
  • Iarna la temperaturi scazute – voltajul creste,se obtine astfel o eficienta mult mai buna la incarcarea acumulatorilor cu pana la 20 – 45% .Iarna avantajele acestui regulator sunt extrem de importante . Avem nevoie de un plus de putere si eficienta , pentru ca ziua este scurta si trebuie sa incarcam acumulatorii intr-o perioada mult mai mica de timp .

Regulatorul MPPT se bazeaza pe formula : volti x amperi la intrare = volti x amperi la iesire . Atentie regulatorul nu produce curent , doar face  o conversie DC – DC intre V x A la intrare si Vx A la iesire.

Exemplu : Panou Fotovoltaic 100W – Vmp x Imp = 18v x 5,56 A = 100 W . Daca in acumulator avem de exemplu 12,5 volti , el va furniza la incarcare spre acumulator 13,5 v si 7,4 amperi . Cu cat baterie este mai descarcata cu atat intensitatea amperajului de incarcare creste .

Cam asta este tot pentru moment , sper sa ajute informatiile prezente mai sus .Daca sunt neclaritati sau aveti ceva de adaugat pentru o informare cat mai buna a celor interesati in legatura cu acesta tehnologie , sunteti invitati sa contribuiti cu informatii suplimentare in cadrul acestui articol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s